Een eigentijds Requiem

Het unieke, eigentijdse Requiem van de Gelderse componist en tekstschrijver Wilbert Friederichs wordt in maart onder leiding van de componist drie keer uitgevoerd; in Nijmegen, Den Bosch en Oosterbeek.

Het Requiem

Het geheel vocale Requiem, dat tot nu toe alleen in 2011 enkele keren werd uitgevoerd, is geschreven voor gemengd koor en klein ensemble.
Het koor zingt Latijnse tekstfragmenten uit de traditionele dodenmis, aangevuld met citaten van de stoïcijnse filosoof Seneca, in een eigentijds klassieke toonzetting.
De Nederlandstalige liederen van het ensemble, met teksten van de componist zelf, zijn wat lichter van toon. Enkele delen van het drie kwartier durende werk zijn dubbelkorig, waarin koor en ensemble ieder een eigen rol hebben.
De combinatie van meeslepende Nederlandse en passende Latijnse teksten, alsook de grote variëteit aan muziekstijlen die Friederichs’ composities altijd kenmerken, maakt het Requiem uniek in zijn soort.
Voor de nieuwe concerten is een speciaal projectkoor samengesteld.

Dirigent José Doodkorte, die het stuk in 2011 in première liet gaan: “De lichte en klassieke stukken verdragen elkaar prachtig en de sfeer van het geheel is daardoor contemplatief en blij tegelijk. Het stuk is ritmisch niet gemakkelijk en de hoge partijen moeten hier en daar behoorlijk de hoogte in, waarbij ze het ook nog licht moeten houden. Ik vind het verfrissend dat Wilbert Friederichs de wetten van de harmonieleer aan zijn laars lapt. De melodische lijnen zijn eigenzinnig; vooral in de klassiekere fragmenten hoor je de modulatie niet aankomen. Plots zit je in een ander land! Friederichs heeft vooral bekendheid als liedjesschrijver maar met dit stuk gaat hij een stap verder.”

Uit: Zing Magazine, nummer 41 van november/december 2011

Wilbert Friederichs

Wilbert Friederichs (1958) is zanger, componist, tekstschrijver en koordirigent. Hij verwierf landelijke bekendheid met onder meer zijn a-capellakwartet Mezzo Macho en kleinkunsttrio Klater, waarvoor hij de meeste liederen en teksten schreef. Friederichs, muzikaal leider van Dubbel Zes in den Bosch, Voix Là in Beugen en Chantemble in Mook, schrijft vooral teksten en muziek voor theater en kleinkunst, onder meer in samenwerking met componist Jetse Bremer. Met zijn Requiem schreef hij in 2011 voor het eerst zowel tekst als muziek voor een groter, serieus koorwerk. Daarna schreef hij nog enkele liedcycli voor verschillende koren. Friederichs woonde vanaf zijn studententijd in Nijmegen, tot hij in 2015 naar Oosterbeek verhuisde.